Klaanin vieraana

Kun vanhemmat lähtevät pidemmälle matkalle Uuteen maailmaan, syntymästään asti raajarikko Agnes matkustaa Lontoosta Edinburghiin setänsä perheen luo. Vastaanotto ei ole aivan niin lämmin, kuin voisi toivoa, ja invalidina Agnes on seurapiirien kuriositeetti ja serkkunsa mielestä häpeän kohde. Agnes pian kiinnittää klaanipäällikkö Fingal MacTorrianin huomion, ja on kohta matkalla päällikön ja tämän siskon kanssa viettämään talvea suvun linnassa Skotlannin ylämailla.

Jos minulta kysytään, Skotlanti on aina takuuvarma ympäristö viihdekirjalle. Niin tälläkin kertaa. Tarina kulkee Edinburghin mäkisiltä mukulakivikaduilta ratsun selkään keskelle nummia, kaupunkitaloista vanhaan kivilinnaan. Ajankohdallisesti tämä sijoittuu suunnilleen samalle aikakaudelle kuin Diana Gabaldonin Matkantekijä-sarja, jakobiittikapinoiden vuosikymmeniin, poliittishistoriallisesti mielenkiintoiseen aikaan, joka värittää myös tätä tarinaa sopivasti. Mielenkiintoisia ovat myös klaanin käytännöt.

Päähenkilö Agnes on ilahduttava ja reipas. Invalidit päähenkilöt (tai henkilöhahmot ylipätään) ovat kirjallisuudessa vielä niin harvassa, että niiden ilmeneminen jaksaa ilahduttaa jo ihan representaation takia. Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka Viitala sijoittaa invalidin historialliseen aikaan, ja kuinka kirjan muut hahmot siihen reagoivat. Liikuntarajoitteestaan huolimatta Agnesin suhtautuminen elämään on melko reipasta ja päättäväistä, tosin helppoa se ei ole, kun ihmiset ympärillä ovat toisinaan ajattelemattomia. Pelkkään raajarikkoisuuteen haasteet eivät rajoitu, vaan omat koukeronsa juoneen tuovat myös seurapiirien käytössäännöt, klaanin valtataistelu, ja tietenkin jakobiittitaustainen klaanipäällikkö Fingal.

Tämä oli kivan kepeää ja mukaansatempaavaa viihdettä, nautin kovasti ja olisin voinut lukea tätä lisääkin.

(Tekstistä on julkaisun jälkeen poistettu asiavirhe tarinan ajankohdasta.)

Kirjan tiedot

Rating: 4 out of 5.

Kirja: Klaanin vieraana, 2024 Karisto

Kirjailija: Kaisa Viitala

Kirjasarja: Nummien kutsu 1

Genre: romantiikka, historiallinen romantiikka

Avainsanat: invalidi, jakobiitit, klaani, rampa, Skotlanti, ylämaat

5 thoughts on “Klaanin vieraana

Add yours

  1. Kiitos arviosta! ♥️ Jakobiittikapinoitahan oli kolme: 1689, 1715 ja 1745–46 (sekä vielä pieni nahina 1719, jota oikeastaan ei lasketa). Klaanin vieraana sijoittuu parikymmentä vuotta Gabaldonin kirjaa varhaisempaan aikaan eli 1720-luvulle, jolloin klaaneja ja ylämaalaista kulttuuria ylipäätään ei ollut vielä tuhottu, kuten Cullodenin taistelun 1746 jälkeen tapahtui.

    Liked by 1 henkilö

  2. Vielä vuoden 1715 jälkeen Lontoon hallitus kiristi vain vähän otettaan Ylämaasta (tästä enemmän sarjan seuraavissa osissa!), mutta esimerkiksi suurin osa kapinaan osallistuneista armahdettiin. Vuosien 1745-46 jälkeen seurasi kuitenkin sanalla sanoen kansanmurha. (Kirjoitin siitä aikakaudesta aikoinaan Ylämaan kapinalliset -kirjassani, mutta toivon, ettei minun tarvitsisi ”elää” sitä enää Gilleshielin väen kanssa.)

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus